Skip to main content

Duurzaam festival


Duurzaamheid krijgt steeds meer aandacht in het dagelijkse leven, zo ook op het uitgaansleven en festivalleven. Hoe springen we daar bij Popelucht op in op basis van energie, grondstoffen en materialen, mobiliteit en transport, water en eten en drinken?

Energie

100% van onze energievoorziening op ons evenemententerrein komt vanuit het vaste stroomnet. Hierin zijn we afhankelijk van het duurzaamheidsbeleid van Gemeente Etten-Leur. Als back-up staat op het terrein wel een dieselaggregaat mocht er een capaciteitsprobleem zijn vanuit het net, of een incident zijn met stroomuitval.

Waar voorheen op het terrein veelal gebruik werd gemaakt van “ouderwetse” lampen, is inmiddels het overgrote deel van de verlichting voorzien van LED-techniek om verbruik te minimaliseren.

Transport

Popelucht heeft een lokaal / regionaal karakter, dus daarom werken we ook al jaren samen lokale en regionale leveranciers. Vrijwel alle onze toeleveranciers komen uit een straal van 10km vanaf het festivalterrein, met een enkele uitzondering daargelaten. Toeleveranciers en crew komen met auto’s, busjes, vrachtwagens naar het terrein: de meeste nog niet elektrisch, en waterstof is nog verre toekomstmuziek. Transporten worden zoveel mogelijk gecombineerd, en waar mogelijk wordt alles in 1 transport vervoerd van en naar het festivalterrein.

Publiek komt voor het overgrote deel te voet of met de fiets naar het terrein wat in aanloop naar het festival ook zal worden gepromoot op social media. Hetzelfde geldt voor de crew.

Artiesten crew komen met auto’s, busjes naar het terrein, maar er worden max. 1 à 2 voertuigen per band toegelaten op het moment. 

We zijn een kleine speler op de markt dus zware eisen kunnen we niet stellen aan derden, echter zijn we gezien de ontwikkelingen in de huidige markt i.c.m. Nederlandse en Europese regelgeving en van overtuigd dat voertuigen uiterlijk 2030 niet meer op fossiele brandstoffen rijden.

Afval

De afvalhoop moet worden geminimaliseerd en alle verbruiksmaterialen moeten zoveel mogelijk gescheiden worden ingezameld voor hergebruik of recycling. Op Popelucht scheiden we het afval in Papier, PMD, glas, en restafval, en wordt op maandag gescheiden aangeleverd aan Gemeente Etten-Leur.

Water

Het drinkwaterverbruik op Popelucht is minimaal en toevoer wordt gebruikt voor drinkwaterpunten, spoelwater bar en spoeltoiletten. 

Plastic 

In 2023 stappen we over op ecologisch afbreekbare munten en daarnaast wordt er een inruilsysteem met plastic bekers ingezet. Festivalbezoekers betalen bij het eerste drankje een ½ muntje extra voor de plastic beker. We bekijken de mogelijkheden om in 2024 over te stappen op hardcups, echter in 2023 is het nog één laatste keer de vertrouwde soft cup.

Wanneer je voor het eerst een drankje bestelt aan de bar, betaal je per drankje eenmalig een ½ muntje extra en ontvang je een gevulde plastic beker. Wanneer de beker leeg is, kun je hem bij de bar inleveren bij het bestellen van nieuw drankje. Je betaalt in dat geval dus niet nog een keer extra voor een nieuwe beker. Ben je de beker verloren? Dan betaal je per drankje wederom een ½ muntje extra en ontvang je een gevulde beker. Lege bekers kunnen niet ingeleverd worden in ruil voor munten.

Her en der zal je op het terrein nog plastic gebruik tegenkomen, maar richting 2024 gaan we stapsgewijs over naar alternatieven. Daarbij kijken we vooral ook naar hoe onze grote broers van bijvoorbeeld Pinkpop, Graspop en dergelijk het doen.